Lydia Zvereva absolventă a „Institutului de Fecioare Nobile”, a devenit prima femeie pilot

- Advertisement -

Fiica generalului, Lydia Zvereva, care a primit o educație clasică a vremii, s-a căsătorit destul de devreme, iar viața ei a fost stabilită cu mult timp înainte: o mondenă, o mamă, o mare doamnă în vârstă respectată în societate. Dar ceva a mers prost.

Mai jos v-am pregătit câteva detalii interesante despre, Lydia Zvereva, prima femeie pilot din lume.

În 1890, în familia generalului-maior Vissarion Lebedev s-a născut o fată pe nume Lydia. Generalul-maior a luptat în Războiul ruso-turc, iar mai târziu a servit în ceea ce este astăzi Polonia. Lidochka a fost cea mai mică dintre cei cinci copii ai familiei.

Micuța visa să zboare încă de când era copil. Se urca în baloane la fortăreața Osovets (unde era staționat tatăl ei) și făcea ea însăși machete de aparate de zbor. Și chiar a încercat odată să „zboare” căzând de pe acoperișul unei clădiri joase pe o umbrelă deschisă.

- Advertisement -

A absolvit gimnaziul, apoi Institutul pentru domnișoare nobile, iar la vârsta de 17 ani Lydia s-a căsătorit. Un scenariu absolut clasic. Dar căsătoria a durat doar doi ani – soțul ei s-a îmbolnăvit și s-a stins din viață brusc.

În anul 1910, Lydia Zvereva, tocmai împlinise 20 de ani. Se afla la Sankt Petersburg pentru a face ceea ce visase încă din copilărie, să devină pilot.

- Advertisement -

Lidia Zvereva a primit diploma de pilot aeronautic nr. 31 la 23 august 1911. Ea a devenit cea de-a 31-a persoană din imperiu care a avut acest document. Dar dintre femei a fost prima.

În timpul studiilor la școala de aviație, Lydia l-a cunoscut pe pilotul și inginerul Vladimir Slyusarenko. Cei doi au decis să se căsătorească și și-au construit împreună o carieră în domeniul aviației și plănuiau de mult timp primul lor zbor între Moscova și Sankt Petersburg.

La început, Vladimir Slyusarenko urma să efectueze întregul zbor într-un Farman cu două locuri, iar Zvereva urma să zboare ca pasager. Au decolat de la Sankt Petersburg, dar motorul în aer a început să se defecteze și s-a decis să se întoarcă la Sankt Petersburg pentru a evita un dezastru.

- Advertisement -

După ce și-a primit diploma, Lydia a efectuat zboruri demonstrative în fața unui public alături de soțul ei și de alți piloți. În 1912, ea a efectuat zboruri demonstrative la Tiflis. Zvereva a executat elemente destul de dificile pe vreme rea.

Acolo, la Riga, Lidija Zvereva a deschis în 1913 o școală de aviație, unde femeile puteau studia. Iar a studia acolo era cu 200 de ruble mai ieftin decât în școlile similare din țară.

După izbucnirea Primului Război Mondial, atelierele au fost mutate de la Riga la Sankt Petersburg și transformate într-o fabrică de avioane. La început, nu se producea mai mult de un avion pe lună, dar fabrica a crescut și s-a extins, iar până în 1916 se produceau cinci avioane civile și militare pe lună.

Cariera acestei absolvente uimitoare a Institutului pentru Fecioare Nobile a fost plină de tot felul de evenimente, dar viața ei a fost scurtată în 1916. Lydia Zvereva s-a îmbolnăvit de febră tifoidă și s-a stins din viață la vârsta de 25 de ani.