Nu o să îți vină să crezi dar volumul de microplastic din oceanele lumii s-a triplat în ultimii 20 de ani!

- Advertisement -

Unii oameni cred că știrile despre mediu vor să ne „sperie” în mod rău intenționat. Dar acestea sunt doar fapte concrete și date colectate de oamenii de știință. Ele ne fac să ne gândim puțin la modul în care avem grijă de planeta pe care trăim.

O echipă de oameni de știință a stabilit recent că volumul de microplastice de pe fundul oceanelor s-a triplat în ultimii 20 de ani. Cea mai mare parte a poluării provine din ambalaje, sticle și îmbrăcăminte.

Experții au colectat materialul pentru studiu din Marea Baleară. Rezultatele, publicate în revista Environmental Science and Technology, au arătat că volumul de particule de plastic degradat de pe fundul mării s-a triplat de la începutul anilor 2000.

- Advertisement -

Majoritatea resturilor sunt particule de polietilenă și polipropilenă provenite din ambalaje, sticle și îmbrăcăminte.

Unele particule se află pe fundul mării încă din anii 1960, când a început producția în masă de plastic.

Micile bucăți de resturi de plastic se acumulează pe fundul mării la adâncimi de peste 100 de metri. Resturile pot rămâne acolo mii de ani. În apă, plasticul se descompune greu în timp, descompunându-se doar în microparticule.

- Advertisement -

Impactul microplasticelor asupra mediului nu este încă pe deplin înțeles – dar se știe că aceste particule pot contamina alimentele, rezervele de apă și pot dăuna animalelor marine.

Studii anterioare au arătat că pe fundul mării se pot găsi până la 14 milioane de tone de microplastice, poluarea ajungând până la gheața din largul Antarcticii și în apele adânci ale Gropii Marianelor.