Ce se află în seiful global de semințe din Svalbard?

- Advertisement -

Seiful global de semințe din Svalbard conține 642 de milioane de semințe și are capacitatea de a stoca până la 2,5 miliarde. Acesta se concentrează în special pe culturile alimentare, astfel încât 69% dintre semințe sunt cereale (orezul cel mai mare, cu 85 de milioane) și 9% leguminoase. Restul celor aproximativ 6000 de specii sunt o mare varietate de fructe, legume, ierburi și alte plante. Inclusiv plante halucinogene, cum ar fi canabisul și opiu.

În jur de 76 de instituții din 223 de țări au depozite în seif. Cel mai mare număr de semințe provine din India, aproximativ 95 de milioane.

„Seiful zilei apocalipsei” există pentru a servi drept depozit de rezervă pentru băncile de gene de plante din întreaga lume, în special pentru culturile alimentare.

- Advertisement -

Cu numeroase specii amenințate de schimbările climatice, dezastre naturale sau dezastre provocate de om, riscul dispariției permanente și/sau pierderii biodiversității critice este mereu prezent.

Această biodiversitate este vitală pentru dezvoltarea soiurilor de culturi care pot rezista dăunătorilor și bolilor, în plus față de a fi capabile să revină în urma evenimentelor aproape de dispariție.

- Advertisement -

Când vine vorba de speciile specifice de top din boltă, doar 9 alcătuiesc 2/3 din semințe. Primele 9 fiind:

  1. Mei perlat (84 milioane – 13,2%): Un cereale hrănitor care poate crește în regiunile aride. Poate fi folosit pentru hrana animalelor. Este folosit pe scară largă în Africa și India.

2. Orez asiatic (82 milioane – 12,7%): Cel mai important cereal pentru jumătate din populația lumii, în special Asia. Cea mai comună versiune este oryza sativa.

3. Finger Millet (71 milioane – 11,1%): O cultură de cereale subapreciată, hrănitoare, rezistentă, care este un aliment de bază în estul și sudul Africii plus India.

- Advertisement -

4. Grâul (54 milioane – 8,4%): Cunoscut și sub denumirea de grâu de pâine, este cea mai cultivată cultură alimentară din lume și acoperă 20% din consumul mondial de calorii.

5. Mătură-porumb (47 milioane – 7,4%): Numit și sorg, este al cincilea cel mai produs grâu din lume. Tulpinile sale ferme sunt folosite și la fabricarea măturilor.

6. Orz comun (47 milioane – 7,3%): Grâul este în continuare numărul 4, dar în Europa medievală și în Orientul Mijlociu era probabil cel mai important.

7. Porumb (19 milioane – 3,0%): Din punct de vedere tehnic, este înaintea grâului ca fiind cea mai cultivată cereală, dar nu este cea mai cultivată pentru alimente, deoarece cea mai mare parte este destinată etanolului sau hranei pentru animale.

8. Coada de vulpe Mei (14 milioane – 2,1%):Cel mai vechi (6000 î.Hr. în China) mei cultivat. Se descurcă bine în regiunile uscate și este utilizat pe scară largă în Asia și Africa.

9. Naut (11 milioane – 1,7%): Legumă consumată în India (care produce 67% din totalul mondial), în Orientul Mijlociu, iar acum este răspândită la nivel mondial.

În ceea ce privește „bio-securitatea” (dacă i-am putea numi așa), este puțin amuzant să observăm că, în timp ce OMG-urile sunt interzise din seif, în interior sunt depozitate peste 100 de mii de semințe de la plante halucinogene (mac de opiu).

Ceremonia oficială de deschidere a Seifului a avut loc pe 26 februarie 2008. În aceeași zi, au fost depuse 112 milioane de semințe – 17% din totalul semințelor depuse până în prezent.