16 lucruri pe care romanii le făceau în trecut, iar acum noi le folosim ca exemplu

- Advertisement -

Dacă ești întrebat care oameni, de-a lungul istoriei, au avut cea mai mare influență asupra dezvoltării omenirii, poți răspunde în siguranță – romanii. Ei au reușit să aducă civilizația antică la un nou nivel și să-și răspândească cultura și știința pe teritorii vaste. Multe clădiri care au fost construite în timpul Imperiului Roman sunt încă în picioare, iar unele chiar își îndeplinesc funcția! Drumurile romane au devenit baza rețelei moderne de autostrăzi. Invențiile și ideile inovatoare din acea vreme le folosim chiar și astăzi.

Mai jos v-am pregătit 16 imagini uimitoare cu cele mai interesante invenții și idei ce datează din vremea romanilor.

  1. Portretul unui roman nobil într-o ramă de aur. Acest obiect datează din perioada anilor 200-250 d.Hr.

2. O descoperire interesantă de la Pompei: o brățară de aur în formă de șarpe primită cadou de o sclavă de la stăpânul ei.

- Advertisement -

3. Inel roman de aur cu un bust al zeiței Minerva din crom-calcedonie.

4. Dacă te uiți la modelele de sandale romane, devine clar de unde se inspiră designerii moderni pentru a crea pantofi sport moderni.

5. Toată lumea știe că vechii romani aveau canalizare în orașele lor. Aceștea au folosit și robinete pentru apă. Acest exemplar, din orașul Pompei, are o vechime de peste 2000 de ani.

- Advertisement -

6. Astfel de sobe cu mai multe arzătoare au fost folosite în Grecia și Imperiul Roman. Plitele erau destinate pentru încălzirea alimentelor.

7. O descoperire foarte rară a fost făcută în Olanda anul trecut. În timpul săpăturilor arheologice s-a găsit un vas roman de sticlă în perfectă stare. Potrivit oamenilor de știință, vârsta sa este de 1800 de ani.

8. Fluierele au fost folosite de centurioni în timpul construcțiilor. Acest fluier de bronz a fost realizat în secolul I d.Hr.

- Advertisement -

9. Datorită armatei romane s-au făcut multe invenții. În jurul secolelor II-III d.Hr., soldații foloseau deja instrumente multifuncționale.

10. Armura vestimentară a unui ofițer roman din piele de crocodil. O astfel de armură a fost purtată în timpul procesiunilor din Egipt.

11. Această sabie de jucărie, veche de 2.000 de ani, a fost găsită în nordul Angliei.

12. Cub de sticlă pentru jocul cu zaruri. De atunci, acest joc lipsit de imaginație nu s-a schimbat în niciun fel.

13. Recent, în Turcia a fost găsit cel mai mare mozaic roman datând din secolul al IV-lea d.Hr. Suprafața sa este de peste 800 de metri pătrați.

14. Un mozaic interesant din jurul secolului I d.Hr. înfățișând un barbun.

15. Un alt mozaic interesant a decorat podeaua unei vile bogate din Sicilia. Acesta înfățișează femei în bikini care participă la diferite sporturi. Este foarte asemănător cu un centru de fitness antic.

16. Băile publice au fost construite în multe orașe ale Imperiului Roman. În secolul al II-lea, în orașul Gafsa (Tunisia), romanii au construit trei bazine care erau umplute cu apă din izvoarele termale. Două dintre ele încă funcționează.