15 Descoperiri istorice care au devenit pentru arheologi un bilet câștigător la loterie

- Advertisement -

Un număr mare de artefacte istorice sunt încă atribuite oamenilor. Arheologii descoperă noi obiecte în fiecare zi. Dar descoperirile care pot schimba teoriile acceptate pe scară largă sau care fac lumină asupra unor fapte nedescoperite anterior sunt rare. De multe ori, acesta nu este nici măcar rezultatul unei munci sistematice, ci o pură coincidență.

Se întâmplă ca oamenii de știință și arheologii să lucreze ani de zile la acest sit, dar să nu găsească nimic interesant. Dar la câțiva kilometri distanță, un cioban cade într-o peșteră și face o descoperire care pune pe jar întreaga comunitate științifică.

Mai jos v-am pregătit 15 descoperiri arheologice valoroase care au fost făcute accidental de oameni obișnuiți.

  1. În timp ce săpau tranșee, soldații ucraineni au descoperit amfore antice. Descoperirile au fost transferate la Muzeul de Arheologie din Odesa, unde experții le-au determinat vârsta – datează aproximativ din secolul IV-V. î.Hr.

2. Familia a achiziționat o casă veche de 200 de ani, care fusese folosită ca spital în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în SUA. În timpul renovării au fost descoperite o serie de artefacte fascinante din acele vremuri.

- Advertisement -

3. Gloanțe, carcase, monede, nasturi, chei și chiar un tub de cartuș.

4. Singura dată când nimeni nu s-a deranjat că o amforă antică s-a spart. Erau sute de monede romane de aur în ea!

5. Un arheolog amator din Anglia a găsit o comoară de 748 de monede de pe vremea împăratului Claudius. Descoperirea a fost făcută la marginea celui mai vechi oraș englezesc, Ipswich.

- Advertisement -

6. Un vas imens cu mii de monede de cupru a fost găsit pe teritoriul reședinței samurailor de la nord de Tokyo. Această comoară a fost probabil ascunsă aici în secolul al XV-lea.

7. O sabie din secolul al XIV-lea a fost găsită din întâmplare în Polonia, când muncitorii extrăgeau turbă inflamabilă din mlaștină.

8. Anul trecut, pe locul unui fort antic din provincia Shaanxi din nordul Chinei, au fost excavate 30 de statui ale soldaților, pe care vopseaua este foarte bine conservată.

- Advertisement -

9. Un întreg stoc de sokiras „noi”, umplute cu piatră din perioada neolitică (aproximativ 4000-3000 de ani înainte de era noastră) a fost găsit în Pivnichny Ireland, lângă Belfast.

10. Tabletă de lut babilonian veche de 3700 de ani, ceea ce dovedește că oamenii au folosit teorema lui Pitagora cu o mie de ani înainte de nașterea savantului grec.

11. Statuie veche de 9.000 de ani, găsită recent în Iordania.

12. Vânătorii suedezi au găsit un inel de aur neobișnuit printre pietrele din pădure. După ce au arătat descoperirea lor oamenilor de știință. S-a dovedit că inelul a fost făcut în jurul secolului al V-lea d.Hr.

13. O pipă de lut cu imaginea eroului național italian Giuseppe Garibaldi a fost găsită într-o veche mină. Cu aproape 200 de ani în urmă a aparținut unuia dintre mineri.

14. O altă descoperire rară a fost făcută în Polonia. Un topor medieval cu mâner a fost găsit pe lacul Lednytsia.

15. Dr. Irving Finkel deține o placă veche de 3770 de ani care spune povestea zeului Enki, care a vorbit cu regele sumerian Atram-Hasis și i-a dat instrucțiuni despre cum să construiască arca.