Ana Cumpănaş, femeia in roșu care l-a denunțat la FBI pe John Dillinger, unul dintre cei mai faimoşi mafioţi americani

- Advertisement -

Ana Cumpănaş, alias Ana Sage, cunoscută drept „Femeia în roşu“, a fost una dintre cele mai faimoase românce din secolul trecut. Şi-a câştigat notorietatea după ce a ajuns în centrul unui mare scandal cu iz interlop din America. Pe baza scenariului real al vieţii ei s-au scris romane şi s-au realizat producţii cinematografice.

Românca Ana Cumpănaş, care avea să devină faimoasă peste Ocean, s-a născut la Comloşu Mare, un sat din Banat, în 1891. În 1909 s-a căsătorit cu Michael Chiolak şi împreună cu soţul, la 23 de ani, a plecat peste Ocean. După sosirea în America s-a stabilit în statul Indiana, la East Chicago. Din căsătoria cu Michael, Ana a avut un fiu, Steve Chiolak, născut în 1911. Căsătoria s-a terminat prin divorţ şi, pentru a-şi câştiga existenţa, Ana Cumpănaş s-a îndreptat către cea mai veche meserie din lume.

A practicat pr0stituţia vreme de câţiva ani, până când s-a decis să intre în afaceri şi să devină patroană de b0rdel.

- Advertisement -

Şi-a deschis primul b0rdel la East Chicago, iar în 1923 a mai deschis unul la Gary. S-a recăsătorit cu un avocat român, Alexandru Suciu, ambii soţi folosind numele Sage ca nume de familie. Biografii celebrei românce au descoperit că, în 1923, Ana Sage a revenit pentru scurt timp în România. După ce şi-a vizitat mama rămasă în Banat, Sage s-a întors în SUA la bordul vasului RMS Majestic. Şi-a părăsit şi cel de-al doilea soţ, dar a prosperat în afaceri.

În 1934, a ajuns în anturajul celebrului gangster John Dillinger care era la acea dată inamicul public nr 1 şi cel mai căutat tâlhar din America Se spune că Cumpănaş ar fi fost prietenă cu Polly Hamilton, iubita lui Dillinger. Pe capul banditului american se pusese o recompensă substanţială. Românca şi-a dat seama că ar putea pune mâna pe o sumă frumoasă de bani, dacă l-ar fi dat pe Dillinger pe mâna FBI. În schimbul trădării gangsterului, românca ar fi căpătat şi dreptul de şedere permanentă în SUA.

Românca a contactat FBI în iulie 1934. Le-a cerut agenţilor ca în schimbul denunţului împotriva lui Dillinger să i se dea 10.000 de dolari şi să i se închidă dosarul de pr0xenet1sm. Pe 22 iulie, la ora 8.30, aşa cum convenise cu FBI-ul, Ana Cumpănaş a mers cu John Dillinger şi iubita acestuia, Polly Hamilton, la cinematograful Biograph. Era îmbrăcată în roşu, aşa cum convenise cu agenţii FBI. Când au ieşit din cinematograf, la semnul ei către John Dilinger, banditul a fost pus la pământ de FBI.

După denunţ. FBI a mutat-o pe Ana Cumpănaş la Detroid şi, mai apoi, în California. Nu a primit decât 5.000 de dolari, jumătate din suma cerută. În ciuda demersurilor către FBI, demersul de expulzare care începuse înainte de denunţ, nu a mai putut fi oprit. Ana Cumpănaş a făcut apel la decizia de expulzare pe 16 octombrie 1935. În ianuarie 1936 Tribunalul de apel a păstrat decizia primului tribunal şi astfel românca a fost expulzată la Timişoara.

- Advertisement -

Celebră şi în România

Cum numele Anei Sage era unul celebru, sosirea ei în România nu a trecut neobservată în 1936. Un articol din ”Realitatea ilustrată”, publicat în mai 1936, o prezenta astfel: ”De o săptămână, ţara noastră adăposteşte un personaj senzaţional, care, sub numele de „Femeia în roşu“, a preocupat la un moment dat pe toţi amatorii de extraordinar din Statele Unite, care, slavă Domnului!, nu sunt niciodată lipsiţi de emoţii puternice.

„Femeia în roşu“, cum au numit-o ziarele americane, e compatrioata noastră Ana Cumpănaşu-Sage, care, după o viaţă puţin cam aventuroasă, s-a reîntors în ţară, unde, cu banii agonisiţi, îşi va face o fermă frumoasă la Comloş, satul ei natal.