Emiratele Arabe Unite implinesc 50 de ani de dezvoltare accelerata. Istoria si previziunile de viitor.

- Advertisement -

Emiratele Arabe Unite reprezintă o federaţie din şapte emirate – Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al-Khaimah, Sharjah şi Umm Al-Quwain –, situate în partea estică a Peninsulei Arabice, pe coasta Golfului Persic, dar şi cu ieşire la Golful Oman.

Leagăn al triburilor arabe, Peninsula Arabică a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Zona actuală în care se află  Emiratele Arabe Unite a stârnit de-a lungul vremurilor interesul navigatorilor şi al comercianţilor, datorită poziţiei strategice pe rutele comerciale dintre Europa, Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat. Negustorii indieni şi chinezi, apoi cei europeni, portughezi, olandezi şi englezi au fost atraşi de aceste rute comerciale, în timp ce deşertul de lângă coastă a rămas căminul beduinilor, pentru care Abu Dhabi a devenit un centru important.

Foto Profimedia

- Advertisement -

În secolul al XIX-lea, Imperiul Britanic a semnat acorduri cu emiratele care şi-au păstrat individualitatea, britanicii asumându-şi să apere regiunea, pe mare şi pe uscat.

Pescuitul perlelor a devenit pentru decenii principala industrie şi sursă de venit pentru populaţie. Dar dezvoltarea industriei perlelor de cultură de către japonezi a schimbat lucrurile în mod dramatic.

INTRĂ ÎN SCENĂ PETROLUL

Operaţiunile de căutare a petrolului au început în jurul anilor `30 ai secolului trecut. Primul zăcământ comercial a fost descoperit în 1958, iar în câţiva ani începeau exporturile de petrol din Abu Dhabi. Emiratele s-au alăturat OPEC în 1967.

UN NOU ÎNCEPUT

Şeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan a devenit conducător al Emiratului Abu Dhabi în 1966. Principala sa preocupare a fost crearea unui fond din veniturile petroliere care să finanţeze dezvoltarea economică şi infrastructura, şcoli, spitale, drumuri. În acelaşi timp, Şeicul Rashid bin Saeed Al Maktoum, din Dubai, a adoptat aceeaşi politică pentru ridicarea nivelului de viaţă al locuitorilor.

- Advertisement -

Umm Al-Quwain, Muzeul Naţional

INDEPENDENŢA

Marea Britanie a anunţat din 1968 că se retrage din regiune. În acest context, Şeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan a demarat acţiunea de constituire a unei federaţii a statelor din Golf, iniţiind negocieri cu liderii celorlalte emirate şi cu Bahrain şi Qatar. În cele din urmă, liderii a şase emirate au căzut de acord, iar  constituirea formală Emiratelor Arabe Unite s-a realizat pe data de 2 decembrie 1971. Anul următor, s-a alăturat federaţiei şi al şaptelea emirat, Ras Al-Khaimah. Şeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan a devenit preşedintele Federaţiei.

TRANSFORMAREA ÎNTR-O ECONOMIE DE TOP

Exploatarea resurselor de hidrocarburi, unele dintre cele mai bogate din lume, a transformat Emiratele Arabe Unite, iar populaţia ţării a ajuns, de la sărăcie, la unul dintre cele mai înalte niveluri de venit pe cap de locuitor pe plan mondial. O nouă tranziţie are loc acum în Emirate, către o economie orientată spre viitor, mai puţin dependentă de exploatarea resurselor naturale, centrată pe cele mai moderne şi mai inovatoare tehnologii. Datele statistice arată că Emiratele Unite reprezintă unul dintre centrele economice şi financiare proeminente la nivel global.

Dubaiul intenţionează să unifice ministerele Economiei şi Turismului şi speră că în 2025 va atrage 25 de milioane de turişti, a anunţat sâmbătă şeicul Hamdan bin Mohamed Bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului, într-o postare pe Twitter, transmite Reuters.

Conducătorul Dubaiului a adăugat că la conducerea noului departament va fi numit Helal Al Marri.

Printre principalele obiective ale noului departament se vor număra creşterea valorii adăugate în sectorul industrial cu 150% în următorii cinci ani, extinderea cu 50% a pieţelor de export pentru produsele locale şi creşterea numărului de turişti cu 40%, a informat biroul de presă al şeicului Hamdan bin Mohamed Bin Rashid Al Maktoum.

- Advertisement -

Biroul de presă a mai informat că Emiratului Dubai vrea de asemenea să atragă 100.000 de companii în decurs de trei ani şi să organizeze 400 de evenimente economice globale până în 2025, să încurajeze companiile din sectorul privat şi afacerile de familie să se listeze pe pieţele financiare şi bursele din Dubai.

În acest an Dubaiul găzduieşte World Expo 2020, eveniment care a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de Covid-19. Acest eveniment este aşteptat să atragă 25 de milioane de vizitatori, atât în persoană cât şi virtuali.

Începând din 1 octombrie, vizitatorii pot admira pavilioanele reprezentând aproximativ 190 de naţiuni în centrul expoziţional situat la periferia sudică a Dubaiului, un oraş deja cunoscut pentru zgârie-norii şi pentru gustul său pentru lux.

Este prima expoziţie mondială din Orientul Mijlociu şi cel mai mare eveniment global de la începutul pandemiei de COVID-19, a cărui organizare a costat aproape şapte miliarde de dolari.