10 greșeli în menaj care ne afectează atât casele cât și sănătatea

- Advertisement -

Potrivit cercetărilor , femeile petrec de 3 ori mai mult timp în treburile casnice decât bărbații. De regulă, gătesc, au grijă de cei dragi și, desigur, fac curățenie. O casă ordonată este într-adevăr plăcută dar numai până în momentul în care aflăm că, în procesul de curățare și îngrijire a casei noastre, facem greșeli care pot dăuna nu numai obiectelor din jurul nostru, ci și sanatatii.

In acest articol va prezentam 10 greșeli în menaj care ne afectează atât casele cât și sănătatea.

1.Folosind o mătură în loc de aspirator

Desigur, este mult mai ușor să măturați cu o măturăt decât să curățați cu aspiratorul. Dar chestia este că o matura uscată nu colectează praful și murdăria, ci, în schimb, o ridică în aer și o împrăștie prin cameră. Ar trebui să utilizați o mătură numai în cazul în care trebuie să colectați rapid făina vărsată, de exemplu. În toate celelalte cazuri, este mai bine să folosiți un mop sau un aspirator. De regulă, mopurile moderne sunt mult mai usor de manevrat decât cele vechi. De aceea, ștergerea murdăriei de pe podea nu mai este o sarcină la fel de dificilă ca înainte.

- Advertisement -

2.Se toarnă grăsime și ulei în scurgere sau toaletă

Știm cu toții că nu ar trebui să aruncăm la toaletă sau in chiuveta toate lucrurile care ne cad in mana. Dar puțini dintre noi știu că alte lucruri mai mici, cum ar fi grăsimea, nu ar trebui să ajungă nici ea la conductele de drenaj. Deși poate fi ușor de spălat cu apă fierbinte și săpun in chiuvetă ,odată ce grăsimea ajunsa în partea rece a țevii, se va așeza pe pereții săi, se va acumula și va duce la blocare și la un miros neplăcut.

3.Nu folosiți un umidificator

- Advertisement -

Tapetul dintr-un apartament poate deveni umed și poate mucegăt dacă există o umiditate ridicată. Mai mult, covoarele si parchetul suferă, de asemenea, de un aer prea umed. La un nivel de umiditate mai mare de 55% , podeaua devine umedă, se poate umfla și se deformează și începe să scârțâie. Însă puțini oameni știu că lipsa umidității este dăunătoare și organismului și poate contribui la dezvoltarea diferitelor boli – de la alergii și ochi uscați până la bronșită.

4.Spălarea toaletei și chiuvetelor fără mănuși

Suntem obișnuiți să folosim agenți chimici puternici (diferiți detergenți dezinfectanți și antibacterieni) pentru spălarea toaletelor și a chiuvetelor. Dar puțini oameni folosesc aceste produse cu protecție, cum ar fi mănuși și măști. La contactul cu pielea, substanțele active pot provoca iritații și chiar arsuri chimice. Inhalarea vaporilor este, de asemenea, periculoasă: producătorii înșiși recomandă utilizarea acestor produse numai în zone bine ventilate.

5.Plantarea copacilor mari lângă casă

- Advertisement -

Este frumos să vezi trandafiri înfloriți sau să miroși un tufiș aromat lângă ferestrele tale. Cu toate acestea, experții nu recomandă plantarea de copaci mari și tufișuri lângă casă – rădăcinile lor pot distruge fundația. Pentru a evita problemele în viitor, asigurați-vă că plantațiile din apropierea casei respectă standardele : trebuie să existe cel puțin 20 de metri de la pereții exteriori ai clădirii până la trunchiul copacului. Problemele cu fundația pot duce la distrugerea casei, ceea ce cu siguranță nu va spori sănătatea proprietarilor săi.

6.Menținerea ferestrelor deschise constant

Pe de o parte, acei oameni ale căror ferestre sunt orientate spre partea însorită sunt norocoși pentru că au mai multă lumină în apartamentul lor. Pe de altă parte, dorința de a permite razelor solare să intre în apartament nu este mereu o idee buna. Totul pentru că sticla blochează aproape complet razele ultraviolete B, dar transmite razele de tip A. Acestea sunt razele care provoacă fotoîmbătrânirea pielii și fac ca mobilierul să-și piardă culoarea. Opusul, menținerea perdelelor închise constant, este și el periculos. Potrivit oamenilor de știință, razele solare elimina unele bacterii și ne pun într-o dispoziție bună, ceea ce nu este mai puțin important.

7.Spălarea covorului prea des

Un covor curat este mândria oricărei casnice. Este greu de imaginat cât timp și energie este cheltuită pentru îndepărtarea petelor și curățarea acesteia.Insa spălarea prea frecventă poate dăuna covorului, în special covoarelor care sunt fabricate din materiale artificiale și care nu costă mult. Covorul poate începe să se ude, lipiciul său nu mai funcționează, iar culorile sale își vor pierde marginile clare datorită umidității suplimentare – toate acestea pot duce la stricarea completă a obiectului.

8.Păstrarea ușii mașinii de spălat închisă

Adesea, nu există prea mult spațiu în baia în care este instalată mașina de spălat, de aceea mulți oameni își țin ușa închisă. Cu toate acestea, când ușa este închisă, apa din interiorul mașinii nu se va usca. Mai rău încă, umiditatea crescută este locul perfect pentru reproducerea bacteriilor și a mucegaiului . De aceea, experții recomandă păstrarea ușii puțin deschisă atunci când mașina de spălat nu funcționează.

9.Utilizarea peroxidului de hidrogen care a fost stocat incorect

Internetul este abundent în rețetele în care apa oxigenată este utilizată ca agent universal pentru curățarea casei, începând de la aragaz și terminând cu pereții. Dar problema este că peroxidul de hidrogen devine inutil dacă este stocat incorect: se poate descompune atunci când este expus la lumină. Cel mai simplu mod este să cumperi o sticlă din plastic opaca sau să depozitezi produsul într-un loc răcoros și întunecat: numai atunci își va păstra proprietățile antiseptice. În toate celelalte cazuri, este mai bine să folosiți produse speciale pentru curățarea suprafețelor casnice.

10.Prea multe plante în dormitor

Dormitorul este cel mai confortabil loc din casa ta. Dar când acestei camere îi lipsește confortul, începem să folosim diverse trucuri : cumpărăm mai multe flori și suveniruri, sperând că aroma puternică și detaliile luminoase ne vor schimba percepția și că ne vom simți mai confortabil în această cameră.  Într-adevăr, plantele îmbunătățesc microclimatul din casă și creează confort, dar nu în timpul înfloririi. Mirosul puternic al plantelor cu flori și dioxidul de carbon pot provoca dureri de cap sau doar te pot enerva. Dacă nu te enervează mirosul florilor, este grozav, dar dacă aroma lor îți afectează somnul, ar trebui să mute florile în alt loc.

Bonus: O abundență de suveniruri acasă

Mulți oameni știu că cu cât depozitați mai multe lucruri acasă, cu atât va trebui să faceți mai multă curățenie. Toate acele figurine și suveniruri sunt „magneți” perfecti pentru praf, iar praful de uz casnic poate provoca reacții alergice.