16 dintre cele mai mari și mai extraordinare aeronave care au zburat vreodată prin aer

- Advertisement -

Soluțiile ingenioase de design fac lumea extraordinară și de neuitat. Inginerii creează dispozitive fascinante care pot fi găsite oriunde în lume. Artizanii creativității au atins nu numai arhitectura, elementele stilului de viață și mașinile, ci și aparatele de zbor. Unele dintre ele arată atât de futurist încât ai putea crede că au fost făcute pentru filmările unui serial despre viitorul îndepărtat. Celelalte au un design atât de superficial încât sunt pur și simplu amuzante.

Mai jos v-am pregătit 16 imagini cu cele mai uimitoare și extraordinare aeronave care au fost construite vreodată în lume.

  1. Caproni 60, un avion de linie experimental cu hidroavion.

2. Stipa-Caproni este un avion experimental italian.

3. Nemeth Parasol este un avion cu o aripă perfect rotundă.

- Advertisement -

4. Vought V-173 – „clătita zburătoare”.

5. Airbus A300-600ST „Beluga”. „Beluga” este un avion de marfă cu reacție cu fustă largă, conceput pentru transportul de mărfuri supradimensionate.

- Advertisement -

6. Aerociclul HZ-1. Prima mostră de avion HZ-1 a urcat pe cer în 1955. Designul avea multe defecte și era periculos, așa că s-a decis înghețarea proiectului.

7. Avro Canada VZ-9 Avrocar – disc zburător. Această dezvoltare este o aeronavă în formă de disc, cu decolare și aterizare verticală. A fost inventat ca parte a unui program militar secret american în 1959.

8. Snecma C-450 este o aeronavă asemănătoare unei rachete.

- Advertisement -

9. Model 281 Proteus – Aeronavă de mare altitudine, cursă lungă, cu o aripă în tandem. A fost dezvoltat pentru a investiga perspectiva utilizării avioanelor ca stații de telecomunicații.

10. McDonnell XF-85 Goblin – avion cu reacție.

11. X-13 Vertijet a reușit să decoleze din poziția verticală.

12. Northrop XB-35 este realizat după conceptul de „aripă zburătoare”.

13. Dornier Do 31 este „Pinocchio” al lumii avioanelor.

14. M2-F1 sau „cadă zburătoare”. Primul zbor cu un avion de remorcare neobișnuit a avut loc în 1963.

15. Northrop XP-79 cunoscut și sub numele de „berbecul zburător”.

16. Lockheed Martin X-59 QueSST. Un nou avion supersonic experimental american capabil să atingă viteze de până la 1.510 de kilometri pe oră.