Romanul inventiv care a construit un parc eolian pe cont propriu, în propria gospodărie

- Advertisement -

De mai bine de 8 ani, un sat din Buzău se laudă cu o turbină eoliană „ridicată” în curtea uneia dintre gospodăriile fruntașe ale așezării. În comuna Gherăseni locuiește Marian Ilie (60 de ani), cunoscut acum ca „părintele morii de vânt de la țară”. Toată viața lui a avut două pasiuni: emisiunile radio și afacerile. De altfel, ultima sa ocupație, înainte de a se apuca de făcut turbine eoliene, a fost aceea de proprietar al unei fabrici de baterii auto.

În 2010, a decis să construiască o sursă alternativă de energie electrică, deoarece stația sa era prea des închisă din cauza întreruperilor de curent.

Pentru realizarea prototipului, a atras în echipă doi buni prieteni, colonelul în rezervă Marian Grigore (60 de ani), un radioamator cu experiență, și Ion Ilie (48 de ani), un militar pensionat anticipat.

Cei trei au montat prima turbină eoliană, prototipul, în curtea unuia dintre ei și au avut la dispoziție un an pentru a vedea rezultatele. Doar o rafală de vânt a produs electricitate pentru a alimenta un televizor și câteva becuri economice. Așa au prins curaj să treacă la nivelul următor.

- Advertisement -

În 2011, au început să construiască un mare parc eolian, format dintr-un pilon, un generator și o turbină. Constructorii au lucrat zilnic în atelierul improvizat din curte. Aici au asamblat piesele de la generator, au sudat componentele metalice și au modelat paletele turbinei. Totul, cu o investiție minimă, dar cu un efort uriaș.

Vestea că în comuna Gherăseni se fabrică turbine eoliene a trecut deja granița locală. Când a auzit că se fac testele celei de-a doua centrale eoliene, primarul unei localități vecine a vrut să vadă cu ochii lui ce poate face instalația artizanală

Pentru a-și transforma pasiunea în afacere, cei trei localnici din Gherăseni așteaptă un partener care să le pună la dispoziție o hală de producție și câteva echipamente. Turbina construită de cei trei săteni din Gherăseni, județul Buzău, a costat 25 de mii de lei.