Această idee arhitecturală unică a fost răspunsul ingenios al Indiei medievale la lipsa de apă

- Advertisement -

Ascuns la vedere, la doar câteva minute distanță de agitația din centrul comercial din New Delhi, Connaught Place, este un reper antic necunoscut chiar de majoritatea localnicilor.

Agrasen ki baoli este un puț din secolul al XIV-lea , o idee arhitecturală unică, care a fost răspunsul ingenios al Indiei medievale la lipsa de apă . Prin crearea unor fântâni enorme adânc sub pământ, accesate prin trepte care coboară până la 30 de metri, aceste rezervoare de apă sofisticate au intrat în pânze freatice subterane greu accesibile, oferind o sursă de apă pe tot parcursul anului localnicilor.

În timp ce stăteam în vârful celor 104 trepte care coborau în adâncurile Pământului la Agrasen ki baoli, am putut vedea clădirile înălțate ale orașului în fundal, fațadele lor albe prezentând un contrast uimitor cu cărămizile roșii care dispar în întuneric.

Aceste rezervoare de apă au furnizat o sursă de apă localnicilor din India medievală

- Advertisement -

La aceste puturi vitregi au fost adăugate arcuri grațioase, stâlpi frumoși și sculpturi ornamentate

Stepwells a devenit un centru social pentru călători și femei

- Advertisement -

Adalaj ni vav este o operă de dragoste exprimată prin stiluri hindu-islamice

Cu doar 100 de ani în urmă, existau aproape 3.000 de rezervoare fascinante împrăștiate în regiunile din India cu puține ape. Cu toate acestea, ca urmare a scăderii pânzei freatice subterane, din cauza creșterii populației și a deplasării către surse private de apă, cum ar fi robinete și rezervoare, puțurile in trepte au disparut. Conducătorii britanici au considerat, de asemenea, căsuțele vitrege neigienice și terenurile de reproducere pentru boli, umplându-le cu noroi sau izolându-le de public.

Astăzi, multe dintre puturile vitrege vechi rămase sunt neglijate și dărăpănate; unele folosite chiar ca halde de gunoi. În multe cazuri, întregi comunități nu sunt conștiente de existența unui vechi puț în zona lor sau pur și simplu nu le consideră semnificative în niciun fel.

Unele dintre puturile vitrege mai bine conservate devin atracții turistice

- Advertisement -

Cu toate acestea, în ciuda tuturor abandonului, unele dintre puturile mai bine conservate încep să devină atracții turistice. Și pe bună dreptate. Pentru aceste exemple de arhitectură frumoasă, precum și de inginerie inteligentă și sofisticată, ar putea fi din nou relevante astăzi.