12 moduri simple prin care puteti afla daca computerul dumneavoastra este spionat

- Advertisement -

Atacurile cibernetice se întâmplă foarte des și toată lumea este îngrijorată de siguranța datelor personale. Pentru a împiedica furarea parolelor și a altor date importante, trebuie să fiți atenți la orice modificare a computerului.

In acest articol dorim sa va prezentam cateva moduri simple prin care puteti afla daca computerul dumneavoastra este spionat.

12. Antivirusul este oprit.

Dacă nu v-ați oprit antivirusul, dar ați observat că este dezactivat, cel mai probabil computerul dvs. este spart. Nu se poate opri singur. Primul lucru pe care hackerii îl fac este să oprasca antivirusul pentru a obține acces ușor la fișierele dvs.

- Advertisement -

11. Parolele nu funcționează.

Dacă nu ți-ai schimbat parolele, dar au încetat brusc să funcționeze și nu îți poți accesa conturile, ar trebui să fii atent – cel mai probabil computerul tău este piratat.

10. Numărul tău de prieteni a crescut.

- Advertisement -

Dacă observați că aveți brusc mai mulți prieteni pe rețelele dvs. sociale pe care nu-i cunoașteți și nu vă amintiți cand i-ati adăugat, înseamnă că contul dvs. a fost piratat și este folosit pentru a trimite spam.

9. Pe tabloul de bord apar pictograme noi.

Când lansați browserul și observați pictograme noi pe tabloul de bord, acesta ar putea fi un semn al infiltrării unui cod periculos în computer.

8. Cursorul se mișcă singur.

Dacă observați că cursorul dvs. se mișcă singur și evidențiază ceva, computerul dvs. a fost cu siguranță piratat.

- Advertisement -

7. Imprimanta dvs. nu funcționează corect

Semnele de atac cibernetic influențează nu numai computerul în sine, ci și imprimanta dvs. De exemplu, atunci când refuză să tipărească sau când tipărește ceva ce nu ați dorit.

6. Sunteți redirecționat către diferite site-uri web.

Dacă browserul dvs. vă redirecționează în continuare către diferite site-uri web, este timpul să fiți atent. Același lucru este valabil și pentru situațiile în care tastați ceva într-un motor de căutare și în loc de pagini Google, mergeți la o altă pagină pe care nu o cunoașteți. Dacă vedeți ferestrele pop-up prea des, semnalează și un hack.

5. Fișierele sunt șterse de altcineva.

Computerul dvs. este cu siguranță piratat dacă observați că unele dintre programele sau fișierele dvs. au fost șterse fără știrea dvs.

4. Datele dvs. personale sunt pe internet, chiar dacă nu le-ați pus acolo.

Verificați acest lucru folosind motorul de căutare: căutați informații despre dvs. pe care cu siguranță nu le-ați pus online. Dacă le găsiți, computerul dvs. a fost piratat pentru furt de informații.

3. Primești avertismente antivirus false.

Dacă vedeți avertismente antivirus, dar acestea arată altfel decât de obicei, acesta este un semn clar al unui hack. Un alt semn rău este dacă aveți un nou antivirus pe care nu l-ați instalat.

2. Există un comportament neobișnuit al camerei web.

Verificați camera web: dacă indicatorul său clipește singur, reporniți computerul și verificați dacă clipește din nou în aproximativ 10 minute. Dacă da, înseamnă că computerul dvs. a fost spart.

1. Calculatorul funcționează foarte încet.

Dacă cele mai simple operații durează foarte mult timp și dacă observați o scădere semnificativă a vitezei conexiunii la internet, ar putea însemna că cineva v-a spart computerul.

Ce ar trebui sa faci:

Avertizați-vă prietenii și alte persoane cărora le-ați trimis e-mailuri că computerul dvs. a fost spart. Spune-le să nu deschidă mesaje de la tine.
Spuneți băncii dvs. de o posibilă scurgere a datelor dvs. personale. Aflați cum să vă protejați banii.
Ștergeți toate programele necunoscute și pe cele pe care nu le puteți lansa.
Instalați un antivirus de încredere și scanați-vă sistemul.
Schimbați parolele de pe toate conturile dvs.
Dacă totuși simțiți că problema nu este rezolvată, întrebați un specialist.