Adevarul despre medicamentele expirate. Cat sunt de eficiente pentru organism daca au termenul de garantie depasit cu cateva luni?Cu totii ne-am intrebat cel putin o data daca medicamentele expirate mai pot fi folosite.

Medicamentele expirate reprezinta o dilema foarte mare, pentru multi oameni. Expira vreodata pastilele cu adevarat? Multi oameni nu stiu daca e recomandat sa isi mai administreze chiar si banalele tablete pentru durerile de cap, daca acestea au expirat.

De asemenea, termenul de garantie prezent pe cutiile si flacoanele cu pastile are menirea sa ne arate cand nu ar mai fi tocmai in regula sa le luam. Inca din 1979 a fost adoptata o lege prin care producatorii de medicamente trebuie sa marcheze o astfel de data pe produsele lor, indiferent daca acestea expirau sau nu in realitate.

Medicamentele expirate mai pot fi administrate, dar exista anumite reguli, de care trebuie tinut cont. Producatorii de medicamente sunt obligati prin lege sa marcheze o data de valabilitate a produselor.

Aceasta data e una la care e garantata intreaga potenta si siguranta a medicamentului. Specialistii americani de la „Administratia pentru Alimentatie si Medicamente” au descoperit date interesante legate de acest subiect. In urma unui studiu a fost aratat ca 90% din mai mult de 100 de medicamente sunt perfect folositoare la 15 ani de la data expirarii!

In plus, in cadrul studiului au fost cuprinse atat medicamentele eliberate pe baza de prescriptie, dar si cele care pot fi achizitionate fara reteta. Data de expirare nu indica intr-adevar un punct in care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare.Autoritatile medicale din Statele Unite au declarat ca medicamentele expirate sunt sigure si ajuta organismul, chiar si cele care au expirat de cativa ani, pana la un deceniu. Exceptia rara de aici este tetraciclina, un atibiotic care a starnit anumite controverse in comunitatile medicale.

La fel de adevarat este si faptul ca eficacitatea unui medicament poate sa scada, odata cu trecerea timpului, insa o mare parte din potenta initiala ramane activa, chiar si la un deceniu dupa ce expira, potrivit csid.ro.

De pe lista sunt excluse insulina sau antibioticele lichide, ce urmeaza sa fie administrate sub forma de injectie. Insa, cele mai multe medicamente sunt de lunga durata, precum cele testate de armata americana. Acestea trebuie pastrate intr-un loc racoros.

sursa: ciao.roBucurești
cer fragmentat
34.5 ° C
35 °
34 °
30 %
7.7kmh
59 %
sâm
35 °
Dum
31 °
lun
32 °
mar
33 °
mie
33 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,8399
USD
4,1055
GBP
5,3550
AUD
2,9352

CELE MAI VIZIONATE

O cabană rustică de toată frumuseţea, priveliştea spre lac din dormitor îţi taie respiraţia!

O cabană rustică poate fi evadarea perfectă din zgomotul şi agitaţia unui oraş. Întoarcerea la o viaţă simplă, în mijlocul naturii te poate face...

18 Profesionisti intr-ale deghizarii care ne arata cum a fost Halloween-ul 2019

Fiecare Halloween are eroii săi. Și, în timp ce toată lumea se îmbracă ca Harley Quinn și Prințesele Disney, unii oameni caută în imaginația...

20 de torturi înșelătoare care ne-au lăsat fara cuvinte

Ce au în comun un adidaș, o găleată KFC, o cutie pentru ouă și un dinozaur? Toate pot fi transformate în prăjituri! Acești artiști...

O turma de zimbri in libertate – aparitie rara in Parcul Natural Vanatori Neamt

Zimbrul a fost un simbol pentru România, acesta regăsindu-se în trecut prin mai toate pădurile montane. Un animal falnic, care se luptă în prezent...

11 obiceiuri zilnice care ne dăunează sănătății puțin câte puțin

Toată lumea știe că obiceiurile precum fumatul sau consumul de alco0ol pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre, dar există multe obiceiuri dăunătoare...